KROWY MLECZNE / ŻYWIENIE KRÓW / MIESZ. PASZOWO-UZUPEŁ. / SYPKIE

MOS-ELIT
MOS-ELIT powstał z połączenia uznanego na świecie bindera mikotoksyn ELITOX®-u oraz Active-MOS zawierającego aktywne mannaooligosacharydy (MOS), oczyszczone beta – 1,3/1,6 – glukany oraz prozdrowotne metabolity. Tego typu połączenie gwarantuje bardzo wysoki stopień niwelowania mikotoksyn, jak również znaczną poprawę zdrowotności i produkcyjności zwierząt.

ELITOX® składa się z następujących czynników aktywnych:
1. Chitosan – wielowarstwowy – krystaliczny biopolimer (glinokrzemian HS – CAS) z nanotechnologicznymi organicznymi molekułami (chityna z pancerzyków krabów) tworzącymi pułapkę dla mikotoksyn (efekt klatki). Jego struktura i jonowe właściwości powodują biegunowe wiązanie aflatoksyn i fumonizyn oraz struktury niepolarne zearalenonu.
2. ENZYMY – stosowane są do dezaktywacji „rozbudowanych” mikotoksyn, poprzez degradację i transformację. Niwelują pierścień epoksydowy DON. Są stabilne w procesie produkcji pasz i efektywne w warunkach panujących w przewodzie pokarmowym.
3. NATURALNE EKSTRAKTY ZIOŁOWE I WITAMINY B I C – mają za zadanie regenerację wątroby i nerek oraz niwelowanie wolnych rodników.
4. METABOLITY SACCHAROMYCES CEREVISIAE:
W procesie biotechnologicznego pozyskania estryfikowanych ß-glukanów i fosforylowanych oligosacharydów ze ścian komórkowych drożdży Saccharomyces cerevisiae, pozostaje znaczna ilość białek i peptydów o bogatym składzie aminokwasowym zawierającym około 30% wolnych aminokwasów, 30% di- i tripeptydów, dużo azotu w formie anionowej oraz pierwiastki śladowe.
Wykazują one następujące działania u bydła:
• działają we wszystkich warunkach środowiska żwacza,
• ograniczają występowanie kwasic oraz schorzeń racic,
• stymulują rozwój bakterii wykorzystujących kwas mlekowy w żwaczu (Megasphera elsdeni i Selemonas ruminatum),
• polepszają strawność paszy i wykorzystanie składników pokarmowych,
• podnoszą pH treści żwacza i obniżają poziom tlenu, co ułatwia rozwój bakterii trawiących włókno,
• obniżają ilość produkowanych gazów żwaczowych, szczególnie metanu, dzięki czemu ograniczają straty energii,
• zwiększają pobranie paszy i podnoszą wydajność mleczną,
• wzrost produkcji białka i tłuszczu w mleku,
• poprawiają wskaźniki rozrodu,
• są źródłem witamin z grupy B oraz innych substancji bioaktywnych.

5. OCZYSZCZONE I EKSTRAKTOWANE MANNANOOLIGOSACHARYDY (MOS):
• otrzymywane w procesie kontrolowanego oczyszczania i ekstrakowania wyizolowanych fragmentów ścian komórkowych drożdży Saccharomyces cerevisiae pełnią rolę prebotyków,
• mają zdolność kolonizowania populacji mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym, szczególnie bakterii typu E.coli i Salmonella oraz ich niwelowania przez bakterie z grupy Lactobacillus,
• wpływają istotnie na przyrosty masy ciała, a przejawiają się niższym zużyciem paszy na kg przyrostu,
• MOS nie są trawione enzymatycznie, dlatego patogeny związane przez MOS opuszczają jelita bez przyczepiania się do warstwy nabłonkowej,
• intensywny rozwój bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus, które są asymilowane z kwasami tłuszczowymi o krótkich łańcuchach, obniża pH jelit, warunkując ich zdrowie,
• wpływają na ekspresję cytokin w wątrobie i stymulują naturalną odporność organizmu,
• zwiększają wydzielenie mucyn przez komórki kubkowe,
• MOS wpływa na wielkość kosmków jelitowych.

6. BETA – GLUKANY
• 1,3/1,6 różnią się budową cząsteczkową od ß-glukanów obecnych w produktach zbożowych. Otrzymywane są przy zastosowaniu technologii oczyszczania ścian komórkowych drożdży Saccharomyces cerevisiae i ich mikronizowania:
• tworzą specyficzną siateczkę wiążącą mikotoksyny o dużych rozmiarach, a czas usuwania ich z organizmu jest 7-8 razy krótszy w porównaniu z glinokrzemianami,
• wykazują właściwości immunomodulacyjne – pobudzają odporność nieswoistą,
• wychwytywane są przez makrofagi, granulocyty, monocyty i komórki dendryczne, zwiększając mobilizację komórek odpornościowych,
• lepsza zdolność rozpoznania otoczenia i fagocytozy patogenów,
• poprawa odporności nabytej przez limfocyty T i B.
Zastosowanie:
cielęta – 5g/szt./dzień krowy – 25-30 g/szt.dzień