600 g 6 kg
img
  • 600 g
    img
  • 6 kg
    img

Zastosowanie

Ketoza jest częstą chorobą metaboliczną występującą u krów o wysokim potencjale produkcji mleka, będącą następstwem ujemnego bilansu energetycznego i nieprawidłowych przemian metabolicznych związanych z niedoborem energii.
Ketoza jest również problemem wczesnej laktacji, największe ryzyko ketozy występuje pomiędzy 10 a 50 dniem laktacji, natomiast ujemny bilans energetyczny należy rozpatrywać nie tylko jako podstawowy czynnik w genezie ketozy, ale również w aspekcie jego niekorzystnego wpływu na funkcje rozrodcze krów.
U wysokowydajnych krów to właśnie przedłużający się okres ujemnego bilansu energetycznego negatywnie wpływa na wskaźniki rozrodu. Wizualnym objawem przedłużającego się niedoboru energii jest pogorszenie kondycji ciała krów. Gdy wartość kondycji ciała wyrażona w punktach BCS maleje o ponad jedną jednostkę w pierwszych tygodniach laktacji, to skuteczność pierwszej inseminacji nie osiąga 30%.
KETOSTOP to produkt, który skutecznie hamuje skutki ujemnego bilansu energetycznego przez co redukuje ryzyko wystąpienia ketozy.

Dawkowanie

250-500 ml po wycieleniu i 4 do 8 godzin później. Przy zauważeniu pierwszych objawów ketozy w innym terminie podawać przez 3 dni 2 x dziennie po 250-500 ml.

Skład

Gliceryna surowa, (13.8.1), glikol propylenowy (13.11.1), propionian wapnia (E282), propionian sodu (E281), fosforan dwuwapniowy (11.3.2), siarczan magnezu 1-wodny (11.2.3), drożdże paszowe (12.1.5).