VITTRA FAT 99
VITTRA FAT 99
Sypki tłuszcz chroniony trójglicerydowy, na bazie kwasu stearynowego (54 %) i palmitynowego (44 %) w formie Inert.
• czysty, frakcjonowany tłuszcz roślinny,
• przyczynia się do wzrostu produkcji mleka (ok. 9 %) oraz zawartości tłuszczu w mleku,
• stanowi łatwo dostępne źródło energii, jest wchłaniany w jelicie cienkim, nie powoduje zaburzeń pracy żwacza i wątroby,
• zawarty w tłuszczu kwas stearynowy nie ulega kumulacji w komórkach wątroby i może być wykorzystywany w okresie przejściowym we wczesnej fazie laktacji, jako główne źródło energii,
• wpływa na polepszenie apetytu u krów przez co zwiększa się spożycie paszy,
• tłuszcz nie wywiera negatywnego wpływu na współczynnik strawności włókna surowego,
• chroni przed pogorszeniem kondycji w pierwszym okresie laktacji w okresie przejściowym (- 3 tygodnie) do szczytu laktacji,
• przeciwdziała stłuszczeniu wątroby oraz ketozie,
• wyraźnie wpływa na poprawę płodności,
• podnosi zdrowotność cieląt.
Zastosowanie
Może być stosowany bezpośrednio na fermach hodowlanych. Dawkowanie uzależnione od wymagań energetycznych zwierząt. Może być homogenicznie mieszany z paszą.
Dawkowanie
W zależności od wydajności mlecznej 200 – 500 g/szt./dzień jako dodatek do paszy objętościowej